Effe Kijken

the other side of hope

Een Syrische vluchteling Khaled komt in Helsinki aan. Nadat hij wordt uitgewezen, en dus illegaal is, helpen allerlei vriendelijke Finnen hem. Dit is een heerlijke Kaurismäki-film, met veel van zijn bekende elementen, vooral een heel rustig tempo, gewone mensen die zich bekommeren om underdogs en veel muziek. Een warme film!
****½ Ron

their finest

Ik werd positief verrast door deze film. Ik verwachtte een standaardfilm met de nodige romantiek, maar deze film heeft flink wat verrassende wendingen en speelt op een boeiende manier met de verwachtingen van de kijker. In 1940 wordt er tijdens de luchtaanvallen op Londen een speelfilm bedacht om het moreel hoog te houden. Met ook nog goed acteerwerk.
**** Ron

chez nous

Belgisch, Franse film die zich afspeelt in Noord-Frankrijk. De voormalige Mijnstreek waar Marine Le Pen haar thuisbasis heeft. De film trekt een duidelijke parallel met het Front National. De film maakt voor mij duidelijk wat extreem-rechts populisme is, namelijk terugtrekken achter eigen grenzen, vreemdelingenhaat, geloof in een sterke leider en gewelddadig tegen andersdenkenden. Stiekem ben ik ook een beetje verliefd op de actrice Emilie Dequenne, u zult wel zien waarom.
**** Peter

bram fischer

Bram Fischer was de advocaat die in de 60-er jaren Nelson Mandela en zijn medegevangenen verdedigde toen ze van hoogverraad werden beschuldigd en mogelijk de doodstraf zouden krijgen. Dit is een vrij traditionele rechtbankfilm, het persoonlijke verhaal van Fischer en het slot van de film maken hem indrukwekkend.
**** Ron

20th century women

We volgen, eind 70-er jaren, een moeder en haar zoon en twee jonge vrouwen uit hun omgeving. Deze prachtige film gaat over intimiteit, communicatie, onzekerheid, feminisme, seksualiteit en nog zo wat onderwerpen. Herkenbaar en met veel humor. Hij had voor mij hoogstens iets beknopter gekund.
****½ Ron

Film die zich afspeelt aan het eind van de 70-ger jaren van de vorige eeuw. Over een alleenstaande moeder die twee jonge vrouwen vraagt om haar te helpen bij de opvoeding van haar 15-jarige zoon. Ik vond het allemaal weinig spannend en niet erg interessant. Wat mij betreft geen reclame voor 20th century women, tamelijk hopeloze types.
** Peter

Hidden figures

Apartheid in de Verenigde Staten, begin jaren zestig van de vorige eeuw. Drie donkere vrouwen dringen door tot de wiskundige top van het ruimtecentrum NASA. Er is een wedloop gaande met Rusland over de eerste mens in de ruimte. De drie vrouwen zijn superintelligent, gedreven en modern, maar ze worden op allerlei manieren tegengewerkt en gediscrimineerd. Ik vond het een boeiende film over krachtige vrouwen die doorzetten. Ik vond het ook een mooie film met vrouwen in rokken en op hoge hakken, met prachtige auto’s en de eerste IBM computer. De film geeft een mooi tijdsbeeld van recente geschiedenis, die toch alweer zolang geleden lijkt.
**** Peter

In de 60-er jaren werkten 3 hoogbegaafde zwarte vrouwen voor NASA. Ze lopen tegen alle vormen van discriminatie aan. Het is een warme film met ook veel humor, die wel Amerikaans is, maar ook redelijk ingetogen. Leuke muziek in de stijl van die tijd!
**** Ron

Before I fall

Nadat Samantha na een ongeluk alleen nog maar de 12e februari herbeleeft, reageert ze iedere keer anders op de situatie. Ze neemt andere beslissingen waardoor haar puberale schild beetje bij beetje wordt afgepeld. Een aangrijpende film waarin je eigen puberteit de revue passeert, confronterend kan ik zeggen! Zowel voor pubers als volwassenen zeker de moeite waard!
**** Els

Een meisje op de middelbare school beleeft steeds dezelfde dag opnieuw, het thema van ‘Groundhog Day’ dus, maar dan anders. Want in deze film is pesten het thema, en dit probleem wordt in deze film op een nogal zoetige manier opgelost. Ik vond het een wat belerende film die mij niet kon overtuigen. Er zitten voor mij te veel stereotypen in, waardoor de meeste personages niet tot leven kwamen.
** Ron

After the storm

Een gescheiden privé-detective heeft slecht contact met zijn ex-vrouw en hun zoon. Als ze door een tyfoon toch weer even op elkaar teruggeworpen zijn, ontstaat er enig onderling begrip. Een warme, liefdevolle film met fraai acteerwerk, zeker ook van de onsympathieke hoofdpersoon, in een rustig tempo.
**** Ron

Na een fantastisch en humoristisch kwartier kwam de mooie, maar onbetrouwbare, gokverslaafde, als privé-detective werkende, maar eigenlijk een auteur in vergane glorie zijnde zoon zijn intrede doen. Deze zoon gaat je al heel snel tegenstaan, het verhaal wordt minder interessant en geloofwaardig. Krijgt hier en daar een kleine opleving maar kon me na het flitsende begin niet meer bekoren. De rol van de moeder was echter grandioos.
**½ Els

Fences

In een zwart gezin in Pittsburgh in de 50-er jaren lijdt vader Troy onder zijn niet uitgekomen verwachtingen. Zijn jongste zoon heeft daar het meeste last van. Een mooi verhaal, maar de film is wel erg traag en lang. En hij laat weinig over aan de verbeelding van de kijker, dat maakt het een wat brave film. De vrouwelijke hoofdrolspeelster kreeg naar mijn idee een terechte OSCAR voor haar rol.
***½ Ron

Het doet zo zeer

Ik ben geen fan van Van Rooijen. Toch heb ik met bewondering gekeken naar dit zelf gefilmde portret van haar moeder. Het geeft een ontroerende kijk op het leven van een vrouw met beginnende dementie en de relatie die haar dochter met haar heeft. Liefdevol en met respect gedaan. Jammer van de poster waar Heleen schaars gekleed op staat. Wie verzint zoiets bij zo’n film?
**** Ron

Verdwijnen

Roos gaat op bezoek bij de moeder met wie ze een slechte relatie heeft, in winters Noorwegen. We ontdekken geleidelijk de reden van dit bezoek. De personages zijn gesloten, daardoor duurt het een tijdje voor zo voor mij tot leven kwamen. Maar ik vond het een mooie film met fraaie beelden, en een belangrijke rol voor de geluiden in de film.
**** Ron

Roos gaat in Noorwegen naar haar moeder en halfbroer. Ze komt niet alleen om zijn 13e verjaardag te vieren, ze wil haar familie ook vertellen dat het niet goed met haar gaat. De kille moeder-dochter relatie is voelbaar goed uitgebeeld. Er is een prachtige scène waarbij het broertje een muziekstuk componeert van de drie hartslagen van de hoofdpersonen, dat was zo’n tegenstelling met hun werkelijke band. Een aangrijpende film in een overweldigend Noors landschap: wonderschone bevroren watervallen, huskyhonden, ijsvissen; een groot deel van mijn Laplandreis ontvouwde zich voor mijn ogen.
**** Els